Na marginesie pracy Tadeusza Zadrożnego - Mężyński, Andrzej (Biuletyn Historii Sztuki, 2022)
Polemika z Tadeuszem Zadrożnym, autorem artykułu “Rückgabe des beschlagnahmten Bibliotheksgutes – argumentacja Gustava Abba i stanowisko Kajetana Mühlmanna. Epizod z dziejów polskich zbiorów artystycznych w okresie II wojny światowej.” opublikowanym w Biuletynie Historii Sztuki 83, nr 4 (2021), s. 697–734.