Ukraińscy studenci warszawskiej Szkoły Sztuk Pięknych/Akademii Sztuk Pięknych w latach 1922–1939 w świetle materiałów archiwalnych - Denysiuk, Olga (Biuletyn Historii Sztuki, 2025)
W artykule podjęto próbę usystematyzowania listy ukraińskich studentów warszawskiej Szkoły Sztuk Pięknych/Akademii Sztuk Pięknych w latach 1922–1939. Na podstawie akt osobowych z archiwum ASP w Warszawie oraz materiałów ze Zbiorów Specjalnych Instytutu Sztuki PAN udało się ustalić, kto studiował, kiedy i u których profesorów, a także jakie nagrody uzyskał. Po przeanalizowaniu dokumentów z akt osobowych Piotra Megika, Piotra Chołodnego, Włodzimierza Pobuławca i Wacława Waśkowskiego uściślono i uzupełniono biografie artystów z warszawskiego okresu ich działalności. Po raz pierwszy przedstawiono również informacje o pracach ukraińskich studentów utrwalonych na negatywach w zbiorach Muzeum ASP w Warszawie.