Przygotowane nieprzygotowanie. Powstanie etosu „Piątku” i wybrane świadectwa fenomenu - Klinger, Michał (Konteksty. Polska Sztuka Ludowa, 2024)
Źródła i opis tego szczególnego etosu zostaną wskazane w Ewangelii. Ma on strukturę „kaskady” doświadczenia. Postawiona będzie teza o jego trwaniu w ważnych tekstach kultury.