Geneza, konteksty i horyzonty „Perspektyw Nowych Mediów”: O idei powstania Centrum Badań Sztuki Nowych Mediów, Kultury i Technologii - Maj, Anna (Konteksty. Polska Sztuka Ludowa, 2025)
Tekst przybliża genezę i konteksty I Międzynarodowego Sympozjum Naukowego: „Perspektywy Nowych Mediów: sztuka – design – nauka – technologia”, które odbyło się dzięki współpracy pomiędzy Uniwersytetem Śląskim, Akademią Sztuk Pięknych w Katowicach i Muzeum Śląskim w dniach 1–4 grudnia 2023, w ramach wydarzeń poprzedzających otwarcie w Katowicach obchodów roku Miasta Nauki 2024. Było to międzynarodowe przedsięwzięcie naukowe, artystyczne i popularyzatorskie, do którego zaproszeni zostali uznani eksperci, badacze mediów oraz artyści, zarówno zagraniczni, jak i polscy, reprezentujący różne ośrodki naukowe i artystyczno-projektowe. Artykuł przybliża też idee i cele, które przyświecały założycielom Centrum Badań Sztuki Nowych Mediów, Kultury i Technologii UŚ.