Zapętlony czas: Notatki z pracy nad projektem performatywnym „LoopCurrent” - Pastuszak, Katarzyna (Konteksty. Polska Sztuka Ludowa, 2025)
Artykuł stanowi studium przypadku projektu artystycznego LoopCurrent, który jest dla autorki punktem wyjścia do rozważań nad tematem czasu. Przywołując współczesną krytykę linearnych i normatywnych koncepcji czasu, autorka przygląda się relacjom między sztukami performatywnymi i czaso-świadomością. Szczegółowo analizuje proces pracy twórczej nad performansem LoopCurrent, który przedstawia jako przykład performowania posthumanistycznego zapętlonego czasu i poszukiwania nowych narracji o przyszłości, uwzględniających zarówno ludzkie, jak i więcej-niż-ludzkie czasowości.