Trójgłos o „Odzie do radości” - Nadgrodkiewicz, Grzegorz; Ciszewska, Ewa; Mostowska, Jadwiga (Kwartalnik Filmowy, 2013)
Złożony z trzech części artykuł jest próbą omówienia jednego z głośniejszych debiutów w kinie polskim ostatnich lat – Ody do radości. Pierwszy tekst, zgodnie z układem kolejnych części filmu, poświęcony jest noweli Anny Kazejak-Dawid zatytułowanej Śląsk. Jego autor dokonuje subiektywnej oceny stopnia, w jakim nowela ta oparła się próbie czasu, a także usiłuje rozstrzygnąć, na ile pokoleniowy klucz interpretacyjny może być przydatny w odniesieniu do tego obrazu. Autorka drugiej części artykułu, odnoszącej się do noweli Jana Komasy pod tytułem Warszawa, skupia się na rozwarstwieniu społecznym Polski w epoce przemian i jego konsekwencjach dla młodych obywateli. Analizuje także sposób przedstawienia subkultury hiphopowej w omawianym dziele. Trzeci tekst mówi o Morzu Macieja Migasa. Koncentrując się na najważniejszych wątkach, motywach, a przede wszystkim na postaci głównego bohatera, autorka tej analizy próbuje odejść od tropów generacyjnych na rzecz refleksji nad filmem samym w sobie – dziełem młodego twórcy, który chce opowiedzieć jakąś historię. [artykuł opublikowany w języku angielskim jako: Three Voices on the “Ode To Joy”; pierwodruk polski: „Kwartalnik Filmowy” 2007, nr 57-58, s. 160-179]