Restart Stowarzyszenia Miłośników Filmu Artystycznego - Talarczyk, Monika (Kwartalnik Filmowy, 2018)
Recenzja książki Łukasza Biskupskiego Kinofilia zaangażowana. Stowarzyszenie Miłośników Filmu Artystycznego „Start” i upowszechnianie kultury filmowej w latach 30. XX w. (2017). Autor z powodzeniem dokonał rewizji wiedzy o przedwojennym stowarzyszeniu „Start” z punktu widzenia nowej historii filmu, a więc w wyniku powrotu do archiwalnych źródeł i krytycznej oceny dotychczasowych ustaleń. Przekonująco uzasadnił potrzebę reinterpretacji dokonań członków „Startu” z perspektywy historyka, który nie należy do tamtego pokolenia. Autor z powodzeniem uniknął nostalgii właściwej pierwszym historykom „Startu” czy tonu rozliczenia z pokoleniem komunistów. Wpisał ich inicjatywę w kontekst aktywności pierwszego pokolenia kinofilów w międzywojennej Europie. Ponadto przesunął akcent z ich działalności filmowej na działalność związaną z animowaniem kultury filmowej, zrekonstruował wewnętrzne dysputy estetyczne i polityczne w „Starcie”, zrewidował kalendarium oraz filmografię startowców. Tekst autorski wzbogacił wyborem artykułów prasowych startowców oraz ilustracji – do tej pory szerzej nieudostępnianych i niekomentowanych przez historyków kina.