Orkiestra sierżanta Pieprza w żółtej łodzi podwodnej. O płycie i filmie, które zmieniły popkulturę - Giżycki, Marcin (Kwartalnik Filmowy, 2017)
W 1966 r. Beatlesi podjęli odważną decyzję: będąc u szczytu popularności, postanowili skończyć z koncertami na żywo. Po pożegnalnym koncercie wzięli kilkumiesięczny urlop nie tylko od występów, ale też nagrań i w ogóle wspólnych działań. Publika spekulowała, czy to koniec zespołu, czy zawiniły kłótnie czy też wypalenie muzyków. Jednakże w 1967 r. Beatlesi wrócili do studia i nagrali „najważniejszy album w historii rocka” – Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Giżycki pisze o historii powstania albumu, jego charakterze, okładce, wpływie na popkulturę, a przede wszystkim o tym, w jaki sposób przyczynił się do powstania filmu Yellow Submarine, animowanego arcydzieła reżysera George’a Dunninga i rysownika Heinza Edelmanna.