Filmowe igrzyska Sienkiewiczem podszyte, czyli „Quo Vadis” na dużym ekranie - Miller-Klejsa, Anna (Kwartalnik Filmowy, 2017)
Autorka skupia się na pełnometrażowych filmach opartych na Quo vadis Henryka Sienkiewicz – powieści o starożytnym Rzymie, za którą – między innymi – pisarz otrzymał Nagrodę Nobla w dziedzinie literatury i która została przetłumaczona na ponad czterdzieści języków. Te filmy z gwiazdorską obsadą (Quo Vadis? reż. E. Guazzoni /1913/, Quo Vadis? reż. G. D’Annunzio, G. Jacoby /1925/, Quo Vadis, reż. M. LeRoy /1951/, Quo Vadis, reż. J. Kawalerowicz /2001/) zazwyczaj wykorzystywały typowe wzorce melodramatu historycznego: historia miłosna między rzymskim patrycjuszem a młodą chrześcijanką Ligią została osadzona w szerszym kontekście historycznym, w czasach wczesnego chrześcijaństwa i prześladowań Nerona wymierzonych w wyznawców Jezusa. Bez względu na datę i kraj produkcji każdy z tych filmów zawiera kulminacyjną scenę krwawych igrzysk ukazującą męczenników chrześcijańskich ginących na arenie. Miller-Klejsa zwraca uwagę na różnorodność filmowych przestawień tego krwawego spektaklu, a ponadto podkreśla wielowarstwowe konteksty wiążące się z ukazywaniem kluczowych postaci historycznych (zwłaszcza Nerona i św. Piotra).