Czy kino efektów specjalnych stworzyło Donalda Trumpa? - Giżycki, Marcin (Kwartalnik Filmowy, 2016)
Wychodząc od myśli amerykańskiego krytyka Owena Gleibermana, że kino efektów specjalnych stworzyło kulturę nierzeczywistości (unreality), a z kolei produktem tejże jest Donald Trump, autor przypomina kilka filmów, które niejako przewidziały pojawienie się na scenie politycznej tego businessmana i showmana. Filmy te to: A Face in the Crowd (reż. Elia Kazan, 1957), The Best Man (reż. Franklin J. Schaffner, 1964) i Bob Roberts (reż. Tim Robbins, 1992).