Scenarzysta i reżyser. Kaufman i „Synekdocha, Nowy Jork” - Franczak, Monika (Kwartalnik Filmowy, 2010)
Tekst jest poświęcony debiutowi reżyserskiemu Charliego Kaufmana – filmowi Synekdocha, Nowy Jork (2008). Produkcja ta, będąca efektem dwóch lat pracy nad scenariuszem, jest imponującym freskiem z życia niejakiego Cadena Cotarda – znerwicowanego reżysera teatralnego, który wkracza w zaawansowany wiek średni i postanawia zrealizować swoje dzieło życia, nadając mu spektakularną formę. Cotard wynajmuje opuszczony magazyn i tam, rok po roku, buduje odzwierciedlenie swojego świata w naturalnej skali. Zatrudnia aktorów, by odgrywali postaci z jego życia, dobudowuje kolejne ulice, sklepy, mieszkania etc. Autorka prezentuje rozmaite aspekty tego iście Baudrillardowskiego projektu Cotarda, a zarazem tropi i komentuje zawiłości fabularne, rozszyfrowuje Kaufmanowskie gry językowe, wskazuje różne możliwości interpretacyjne. Franczak zauważa również, że czas i przestrzeń w Synekdosze niejako przenikają się wzajemnie, tak jak wewnątrzfilmowa realność i jej hiperrealne odzwierciedlenie w sztuce, którą latami reżyseruje Cotard. Autorka zwraca też uwagę, że rygorystycznie skonstruowany scenariusz został sfilmowany w prosty sposób, bez udziwnień formalnych, które mogłaby zaciemnić gęstą treść filmu.