Kilka obrazów animacji - Flig, Jacek (Kwartalnik Filmowy, 2009)
Artykuł jest próbą zmierzenia się z pojęciem „animacji filmowej” na gruncie kina nieanimowanego. Powołując się na koncepcje teoretyka animacji Alana Holodenki, autor stara się określić relację pomiędzy czynnikiem ruchowym (animacyjnym) a obrazowym (kadr, fotografia) dzieła filmowego. Analiza wybranych utworów przedkinematograficznych (w tym przypadku chronofotografii będących efektem eksperymentów prowadzonych u schyłku XIX wieku przez Etienne-Jules Marey’a) posłużyła do wyodrębnienia charakterystycznych dla animacji wyznaczników. Celem artykułu jest odpowiedź na pytania: czym może być animacja w filmie nieanimowanym? czy uprawnione jest mówienie o animacji w filmie nieanimowanym? Jeżeli tak, to jaki jest jej status, a także w jaki sposób się objawia? Próba odpowiedzi na powyższe pytania mieści się w stwierdzeniu stanowiącym niejako tezę całego artykułu: animacja nie jest jedynie gatunkiem filmowym, nie jest więc filmową podkategorią; to raczej film w animacji partycypuje, czerpiąc z niej element dla siebie istotny: elementem tym jest ruch.