„Przeznaczenie mnie niosło...”. Z Andrzejem Dybczakiem o „Gugarze” rozmawiają Karolina Dudek i Sławomir Sikora - Dudek, Karolina; Sikora, Sławomir (Kwartalnik Filmowy, 2008)
Gugara Andrzeja Dybczaka i Jacka Nagłowskiego jest ciekawą, nieśpieszną narracją opowiadającą o życiu Ewenków na Syberii. Film zdobył kilka ważnych nagród na festiwalach filmów dokumentalnych, został też nazwany filmem antropologicznym. W rozmowie z jednym z autorów, Andrzejem Dybczakiem, Karolina Dudek i Sławomir Sikora pytają m.in. o różne pomysły i rozwiązania wykorzystane w filmie: szczególną kolorystykę i sposób filmowania, ale także o związki filmu z kinem antropologicznym.