Tożsamość stepowa - Gąsior, Katarzyna (Kwartalnik Filmowy, 2008)
Tekst analizuje film Urga (1991) Nikity Michałkowa pod kątem ukazania w nim kultury mongolskich nomadów. Wstępem do rozważań nad dziełem filmowym jest krótkie wprowadzenie w mongolską mitologię i historię. Dalej następuje dokładny, chronologiczny opis poszczególnych scen, akcentujący elementy kultury Mongołów budujące ich tożsamość. Tekst kończy się optymistyczną na przekór zakończeniu filmu diagnozą, że kultura mongolska ma szanse przetrwać czas niepokoju i zmian poprzez swoje duże zdolności adaptacyjne, wpisany w jej historię brak przywiązania do stałości oraz istnienie samowystarczalnych wspólnot rodzinnych żyjących wciąż w zgodzie z rytmem surowej natury stepu.