Wędrówki po labiryncie - Klejsa, Konrad (Kwartalnik Filmowy, 2008)
Recenzja pierwszej na polskim rynku wydawniczym autorskiej monografii poświęconej twórczości Stanleya Kubicka (Filmowa odyseja Stanleya Kubricka autorstwa Piotra Kletowskiego). Autor podkreśla innowacyjne walory książki, m.in. przybliżenie niezrealizowanych projektów Kubricka oraz podjęty wątek „ocalonego z Holokaustu”. Omawiając metodologiczne założenia pracy oraz jej kompozycję, Klejsa polemizuje z zasadnością użycia konceptu autobiograficznego w analizie twórczości Kubricka oraz trybem wprowadzenia uwag o wczesnych filmach reżysera.