Rekonesans biograficzny - Lubelski, Tadeusz (Kwartalnik Filmowy, 2008)
Lubelski recenzuje książkę Biografistyka filmowa pod redakcją Tadeusza Szczepańskiego i Sylwii Kołos. Publikacja ta to zbiór esejów będących pokłosiem konferencji poświęconej kinu współczesnemu biografistycznemu. Jednocześnie też jest hołdem złożonym jednemu z największych polskich krytyków filmowych, zmarłemu w 1997 roku Bolesławowi Michałkowi.