Sen o pięknym kinie - Maciejewski, Łukasz (Kwartalnik Filmowy, 2007)
Kino, wehikuł magiczny jest jednym z najciekawszych, wydanych w Polsce, leksykonów światowego kina. Po 26 latach od pierwszego wydania Wehikułu, obejmującego lata 1913- 1949, jego autorzy – Adam Garbicz i Jacek Klinowski – postanowili wznowić pierwszy tom serii, wprowadzając doń szereg poprawek i uzupełnień. Maciejewski zwraca uwagę na wyjątkową rangę tego wydawnictwa w polskim piśmiennictwie filmoznawczym oraz na wyróżniający je subiektywizm. Największą zaletą serii jest bowiem udane połączenie encyklopedycznej precyzji, skrupulatności w opracowaniu czołówek, z wpisaniem każdego z omawianych w tomie tytułów w historyczny, artystyczny i socjologiczny kontekst, wreszcie z wyrazistą, czasami kontrowersyjną, interpretacją autorską.