„Painting by Windows” albo estetyka „mise-en-page” w twórczości filmowej Petera Greenawaya - Chmielecki, Konrad (Kwartalnik Filmowy, 2006)
Twórczość filmowa Petera Greenawaya omawiana w kontekście kina brytyjskiego ujawnia szereg cech, które doprowadziły do jej odrzucenia przez angielskich krytyków i twórców kina fabularnego. Chmielecki, na przykładach późnych filmów reżysera, dokonuje opisu ich estetyki w paradygmacie kategorii mise-en-page, rozumianej jako wariant estetyki powierzchni. Przyjęcie takiego założenia powoduje, że autor omawia poszczególne jej cechy jako: estetykę „aktywnej powierzchni”, estetykę pisma (albo kaligrafii) i estetykę windowsów. Te koncepcje ujawniają cechy późnych filmów reżysera: wykorzystanie obrazu telewizyjnego i wideo, morfing jako naczelną zasadę organizacji przestrzeni wizualnej, inkrustację pisma i faktury obrazu malarskiego na kadry filmowe i ich wizualną strukturę hipertekstu. W końcowej konkluzji autor dochodzi do wniosku, że estetyka późnych filmów Greenawaya okazuje się estetyką alegorii.