Paul Morrissey. Prawa ręka Warhola - Giżycki, Marcin (Kwartalnik Filmowy, 2003)
Paul Morrissey w kontekście swojej działalności w Fabryce Andy’ego Warhola był postacią szczególnie dwuznaczną. Wychowany w tradycyjnej rodzinie, z przekonania konserwatysta realizował jednak filmy będące na granicy pornografii. Morrissey nie tylko nie angażował się w hedonizm bywalców Fabryki (a więc także swoich aktorów), ale krytykował ich sposób życia. Będąc w centrum warholowskiej „społeczności” był też niejako jej przeciwieństwem. Giżycki zastanawia się nad rozdźwiękiem między osobowością Morrisseya a jego twórczością (zwłaszcza trylogią Ciało, Śmieci, Upał) i jej miejscem w tradycji kina awangardowego.