Cudowny Kinemo - Demby, Łucja (Kwartalnik Filmowy, 2003)
Autorka chwali antologię Tadeusza Szczepańskiego i Bogusława Żyłki Cudowny Kinemo. Rosyjska myśl filmowa. Pozycja ta przywołuje osiągnięcia tak ważnego dla historii i teorii kinematografii światowej filmoznawstwa radzieckiego w Polsce postkomunistycznej nadal traktowanego marginalnie i po macoszemu. Cudowny Kinemo poszerza horyzonty refleksji nad kinem pierwszych jego lat, uzupełnia jej obraz o mniej znane wypowiedzi klasyków radzieckiej myśli filmowej i przywraca tym rozważaniom ich pierwotną świeżość. Według autorki książka Szczepańskiego i Żyłki to obowiązkowa lektura zarówno dla teoretyków i historyków filmu, a także ciekawostka dla zwykłych widzów.