Antropologia mediów - Sikora, Sławomir (Kwartalnik Filmowy, 2003)
Według autora The Antropology of Media: A Reader, antologii redagowanej przez Kelly Askew oraz Richarda R. Wilka, książka ta ma za zadanie przedstawić antropologię mediów jako subdziedzinę antropologii, a także świadczy, że wbrew utyskiwaniom na kryzys w dyskusjach nad mediami, rozważania te mają przed sobą przyszłość. Autor podkreśla różnorodność tekstów i podejmowanych wątków i ocenia pozycję jako bardzo cenną.