Bohater filmu animowanego - Jarecka, Urszula (Kwartalnik Filmowy, 2003)
Tekst prezentuje charakterystykę bohatera filmów animowanych, poprzedzoną wstępem dotyczącym historii kreskówek oraz rozważaniami na temat konstrukcji kreskówek ze względu na wymogi percepcyjne dziecięcej widowni. Odpowiadając na pytanie, czy bohater filmu animowanego jest aktorem, autorka omawia sztukę animowanej ekspresji, której elementami konstytutywnymi są kostium, uroda, mimika animowanych bohaterów i przedmiotów. Postacie z kreskówek są istotnym elementem kultury masowej. Ich ważnym atrybutem jest niezmienność, stałość zachowań i powtarzalność sytuacji, z jakimi muszą sobie radzić. Czy pozwala to jednak mówić o mitotwórczym działaniu takich postaci, jak to się dzieje w przypadku gwiazd filmowych? Jeśli rozszerzymy pojecie mitu na współczesną popkulturę, to opowieści animowane można uznać za nośniki treści mitycznych.