Aktor jako ikona – bogini seksu i idealny kochanek. Rzecz o Mae West i Rudolfie Valentino - Bieszk, Patrycja (Kwartalnik Filmowy, 2002)
Bieszk bada fenomen gwiazdorstwa i przedstawia sylwetki Rudolpha Valentino i Mae West z punktu widzenia kulturowych ról płciowych narzucanych przez hollywoodzki przemysł filmowy w latach 20. i 30. ubiegłego wieku. Byli popularnymi aktorami i oboje wyznaczali standardy aktorskie, co Bieszk wyjaśnia w szerszym kontekście, analizując ich role filmowe, życie prywatne, odbiór krytyczny i reakcje publiczności na tle ówczesnej obyczajowości i klimatu Hollywood. Jej analiza pomaga nam zrozumieć, dlaczego Valentino, który pielęgnował swój wizerunek „latynoskiego kochanka”, oraz prowokacyjna, bezceremonialna i szorstka West zdobyli miliony wielbicieli i fascynują do dziś.