Pojedynek z demonem. O „Mefiście” Istvána Szabó - Zielińska, Anna (Kwartalnik Filmowy, 2002)
Zielińska pisze o różnych wersjach mitu faustycznego zakorzenionych w kulturze europejskiej. Swoje rozważania koncentruje na filmie Mefisto Istvána Szabó, opartym na powieści Klausa Manna pod tym samym tytułem. Zielińska zwraca uwagę na podwójne znaczenie filmu Szabó i głównego bohatera, który jest jednocześnie Faustem i Mefistofelesem. W szerszym kontekście film jest refleksją nad związkami sztuki i polityki w totalitarnym reżimie oraz opowieścią o cenie, jaką trzeba zapłacić za służalczość wobec ludzi władzy. Zielińska pisze również o granicach wolności artysty, odpowiedzialności moralnej i etycznej, a przede wszystkim o istocie aktorstwa. Kładzie nacisk na sposób budowania głównej roli przez Brandauera, który nadaje filmowi autotematyczny charakter.