Torebka i krawat albo pamięć wcielona („Spragnieni miłości”) - Sikora, Sławomir (Kwartalnik Filmowy, 2001)
Spragnieni miłości to dzieło inne niż dotychczasowe filmy Wong Kar-Waia. Reżyser opowiada historię miłosną, angażując emocjonalnie widza. Film jest również wyzwaniem dla percepcji widza. W proponowanej interpretacji film może być przywołaną historią, w której fakty mieszają się z wyobrażeniami, a osoba i jedność narratora nie są jednoznaczne. W filmie można odnaleźć aluzje do Zeszłego roku w Marienbadzie i Hiroszimy, mojej miłości.