Camera lucida. Fotografia i pamięć - Sikora, Sławomir (Kwartalnik Filmowy, 2000)
Roland Barthes przez całe życie interesował się Proustem. Nie było to jednak zainteresowanie wyłącznie „naukowe”. Powołując się na słowa samego Barthes’a, można raczej powiedzieć, że żył on w świecie Prousta. Ostatnia książka francuskiego krytyka La chambre claire. Note sur la photographie (1980) jest tego przykładem. Wychodząc ze stanowiska bliskiego opinii Prousta, że fotografia byłaby pewnego rodzaju „zamrożoną” zewnętrzną „pamięcią faktów”, Barthes wykracza poza to stanowisko. Tekst jest szczegółową analizą zbieżności tych doświadczeń.