Motol Blues - Giżycki, Marcin (Kwartalnik Filmowy, 2018)
Sławna w latach 50. i 60. chicagowska wytwórnia płytowa Chess Records wylansowała wielu afroamerykańskich artystów, a także dokonała pierwszych w USA nagrań Rolling Stonesów. Została założona przez braci Leonarda i Phila Chessów (urodzonych jako Lejzor i Fiszel Czyż), emigrantów z miejscowości Motol na Polesiu, którzy przybyli do Chicago w 1928 r. Osiemdziesiąt lat później powstały na temat tej wytwórni i jej założyciela, Leonarda, dwa filmy fabularne: Cadillac Records (reż. Darnell Martin) oraz Who Do You Love (reż. Jerry Zaks). Tekst Giżyckiego skupia się na pierwszym z tych dzieł, które opowiada o fascynacji żydowskiego emigranta z małego sztetlu na rubieżach Polski muzyką czarnych imigrantów z południa Stanów Zjednoczonych. Przy okazji autor prostuje kilka mitów, pokutujących w polskich publikacjach na temat braci Czyż.