(Re)konstrukcja rodzinnej historii. Fotograficzny błąd w funkcji triku - Budzik, Justyna Hanna (Kwartalnik Filmowy, 2017)
Autorka zastanawia się nad trikowym charakterem dwóch zdjęć, w których nałożenie kadrów jest przypadkowe, a więc nie należą one do kręgu fotografii rekreacyjnej czy spirytystycznej. Interpretacja fotografii z archiwum rodzinnego zostaje wpisana w szerszy kontekst filozofii fotografii, z odwołaniami m.in. do teorii Rolanda Barthes’a, François Soulages’a, Pierre’a Bourdieu i Marianny Michałowskiej. Budzik porusza również wątek relacji między fotografiami a narracją rodzinną, zastanawiając się nad tym, w jaki sposób niezamierzenie trikowe zdjęcia wpływają na konstruowanie „fantazmatycznej genealogii” (określenie Joanny Bator).