Niedyskretny urok seriali w epoce streamingu - Mazierska, Ewa (Kwartalnik Filmowy, 2017)
Autorka artykułu przedstawia powody, dla których współczesne seriale filmowe uchodzą za produkty wysokiej jakości przewyższające kino. Mazierska analizuje ich tekstualne właściwości, a także typowy sposób ich konsumpcji, określany jako binge watching albo feasting. Próbuje także ocenić ich wartość z perspektywy promowania wartości egalitarnych i ideału amatorstwa. Tekst opiera się na bogatym materiale empirycznym, ale szczególną uwagę autorka zwraca na trzy seriale: Lost (2004-2010), Prison Break (2005-2009) i Breaking Bad (2008-2013).