Cztery historie filmowe z miastem w tle. O berlińskim obliczu transformacji w kinie niemieckim - Fiuk, Ewa (Kwartalnik Filmowy, 2019)
Fiuk odnosi się do transformacji ustrojowej lat 1989 i 1990 w Niemczech i spogląda na nią przez pryzmat filmowego obrazu Berlina, zarówno w porządku chronologicznym (okres przed, podczas i po transformacji), jak i estetyczno-autorskim (osobisty styl autorów, ich przynależność generacyjna, pochodzenie). Spośród wielu filmów poświęconych Berlinowi wybiera cztery, które – jej zdaniem – wyraźnie i w ciekawy sposób oddają atmosferę towarzyszącą transformacji, jej przebieg bądź konsekwencje, a także zaświadczają o specyficznym i różnorodnym charakterze miasta, będącego miejscem akcji, oraz o zmianach, które nastąpiły w nim od czasów zimnowojennych do dziś, w tym zmianach w jego wizerunku medialnym. Produkcje, do których nawiązuje autorka, to: Coming out (1989, reż. Heiner Carow), Niebo nad Berlinem (Der Himmel über Berlin, 1987, reż. Wim Wenders), Good bye, Lenin! (2003, reż. Wolfgang Becker) i Oh, Boy! (Oh Boy, 2012, reż. Jan-Ole Gerster).