(Re)konstruując obraz dyscypliny. Sprawozdanie z I Zjazdu Filmoznawców i Medioznawców. Kamień Śląski, 6-8 czerwca 2013 r. - Andrysek, Adam (Kwartalnik Filmowy, 2013)
Artykuł jest relacją z I Zjazdu Filmoznawców i Medioznawców, który odbył się w Kamieniu Śląskim na początku czerwca 2013 r. Zjazd, zorganizowany przez Zakład Filmoznawstwa i Wiedzy o Mediach Instytutu Nauk o Kulturze i Studiów Interdyscyplinarnych Uniwersytetu Śląskiego w partnerstwie z Narodowym Centrum Kultury, a także we współpracy ze Stowarzyszeniem Inicjatywa oraz Instytucją Filmową „Silesia Film” w Katowicach, stał się pierwszym tego rodzaju w Polsce polem do rozważań na temat kondycji współczesnego filmo- i medioznawstwa. Różnorodność wystąpień w ramach sześciu paneli obrad (Historie filmu i kina, Metodologie i teorie audiowizualności dzisiaj, Ruchome obrazy perspektywie antropologicznej, Nowe media – nowe wyzwania badawcze oraz Varia) stanowi dowód na rozległość problematyki, z którą współcześnie muszą się mierzyć badacze filmu i nowych mediów.