Postindustrialny soul, czyli przestrzeń afroamerykańskiego getta w filmie - Drygalska, Ewa (Kwartalnik Filmowy, 2012)
Współczesne kino czarnych Amerykanów, począwszy od lat 70. po najbardziej aktualne produkcje, jest nierozerwalnie związane z powstaniem, rozwojem i ewolucją amerykańskich miast i śródmiejskich gett – przestrzeni zajmowanych przez określone grupy etniczne i rasowe. Drygalska śledzi reprezentacje i wizerunki tych przestrzeni w kinie amerykańskim od nurtu blaxploitation aż po nowy czarny realizm. Umieszczając film w kontekście historyczno-społecznym, autorka zadaje pytanie o genezę getta oraz o to, w jaki sposób kultura popularna uczyniła je emblematem kultury afroamerykańskiej. Drygalska skupia się na takich filmach, jak: Bawełniany przekręt (reż. Ossie Davis), Sweet Sweetback’s Baadasssss Song (reż. Melvin Van Peebles), Super Fly (reż. Gordon Parks Jr.), Chłopaki z sąsiedztwa (reż. John Singleton) i Zagrożenie dla społeczeństwa braci Hughes.