Socrealizm „à rebours”. „Skowronki na uwięzi” Jiříego Menzla - Robert, Maciej (Kwartalnik Filmowy, 2009)
Tekst proponuje analizę Skowronków na uwięzi w reżyserii Jiřiego Menzla - filmu, który opisuje stalinowski terror w Czechosłowacji w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku. Autor stara się dowieść, że film ten, w przemyślny sposób dekonstruując stylistykę filmu socrealistycznego, odważnie ukazuje – za co trafił na 20 lat na półki – prawdziwe oblicze ówczesnej rzeczywistości.