Tożsamość człowieka w środowisku elektronicznym - Ostrowicki (Myoo), Michał (Sidey) (Kwartalnik Filmowy, 2008)
Artykuł poświecony jest sytuacji egzystencjalnej człowieka istniejącego i zawiązującego różnorodne relacje w Sieci. Sieciowe połączenia, oprócz kształtowania codzienności zawodowej, wynikającej z użytkowego wykorzystania środowiska elektronicznego, mogą czasami spowodować osobiste zaangażowanie, wpływające na zmianę pierwotnego intencjonalnego ukierunkowania człowieka do świata fizycznego na ukierunkowanie do świata elektronicznego, potraktowanego jako wartościowa, alternatywna w stosunku do świata fizycznego rzeczywistość. Coraz częstsze i intensywniejsze związki człowieka ze środowiskiem elektronicznym, mając na myśli Sieć, a głównie środowiska 3D takie jak np. świat elektroniczny Second Life, powodują powstawanie lub kształtowanie się osobowości człowieka istniejącego w alinearnym systemie połączeń, wyłaniając potrzeby, wartości lub sensy, które niekoniecznie znalazły swoje podłoże w świecie fizycznym. Osobowość powstająca na gruncie środowiska elektronicznego może zawierać bogactwo świata duchowego człowieka, czasami wtórnie kształtując osobowość dla funkcjonowania w świecie fizycznym.