Dwa serca, dwa smutki - Maciejewski, Łukasz (Kwartalnik Filmowy, 2008)
A Girl Like Me: The Gwen Araujo Story, prawie nieznany w Polsce telewizyjny film Agnieszki Holland z 2006 roku, dla wielu amerykańskich transseksualistów i ich rodzin był przełomem. Zrealizowany dla kanału Life Time, wielkiej stacji specjalizującej się dotąd głównie w produkcjach stricte familijnych (kucharskich, poradnikowych), nie tylko został pokazany w prime-time’ie, ale zgromadził wówczas rekordową, zarezerwowaną tylko dla największych kinowych hitów, widownię. Podczas pierwszej emisji filmu losy Eddiego-Gwen, transseksualnego chłopca, śledziło grubo ponad pięć milionów widzów. Równocześnie z sukcesem komercyjnym film Holland spotkał się z bardzo życzliwym przyjęciem prasy, otrzymał także szereg nagród.