Rozdziały z życia Don Kici, czyli tworzenie tożsamości narracyjnej na przykładzie filmu Neila Jordana „Śniadanie na Plutonie” - Gołębiak, Dobromiła (Kwartalnik Filmowy, 2008)
Autorka dokonuje analizy tożsamości narracyjnej, sposobu jej tworzenia oraz poznawania przy jej pomocy rzeczywistości na przykładzie filmu Śniadanie na Plutonie. Bohater filmu – transwestyta Patrick „Kicia” Braden – tworzy skrypt i realizuje przy jego pomocy wyobrażeniowy scenariusz. Zamiast jednak podporządkować się normom społecznym, wybiera nonkonformistyczne poszukiwania miejsca w życiu oraz miłości i dojrzewania do niej. Wydarzenia są przedstawione widzowi jako podzielona na rozdziały powieść. Subiektywna narracja filmu przedstawia te fragmenty rzeczywistości, które odegrały istotną rolę w tworzeniu tożsamości bohatera. Ulega ona przemianie w czasie budowania narracji. Bohater, decydując się na budowanie/odkrywanie własnej tożsamości, skazany jest na wykluczenie z reszty społeczeństwa. Tworząc tożsamość, konstruuje jednocześnie enklawę dla odmieńców, dociera do planety Pluton, gdzie znajduje upragnioną miłość i rodzinę.