„Kochankowie z Marony”. Studium somatyzacji tożsamości - Szymańska, Karolina (Kwartalnik Filmowy, 2008)
Tekst poświęcony jest interpretacji dwóch adaptacji opowiadania Jarosława Iwaszkiewicza, pt. Kochankowie z Marony – Jerzego Zarzyckiego z 1966 roku i Izabelli Cywińskiej z 2006 roku. Autorka, biorąc pod uwagę historyczną zmienność sposobów adaptacji, zderza dwa sposoby odbioru dzieła literackiego. Analizuje świadectwa wirtualnego typu lektury określonej zbiorowości w określonym miejscu i czasie. Wydobywając z opowiadania autobiograficzne narracje Iwaszkiewicza, dekonstruuje sposoby przedstawiania cielesności, seksualności i transformacji tożsamości bohaterów.