Propaganda i kino - Giżycki, Marcin (Kwartalnik Filmowy, 2007)
W systemach totalitarnych dość szybko wprzęgnięto film w służbę państwową. Giżycki pisze o filmach antysemickich, Triumfie woli Leni Riefenstahl i Pancerniku Potiomkinie Eisensteina, ale także o brytyjskich agitkach na rzecz wojny burskiej. Bezpośrednim impulsem do refleksji na temat funkcji kina jako narzędzia propagandy jest dla autora wydana niedawno w Stanach Zjednoczonych czteropłytowa antologia animowanych radzieckich filmów propagandowych, interesująca nie tylko z uwagi na fakt, że filmy te są właściwie nieznane, ale także przez związek z trendami artystycznymi epoki, karykaturą i satyrą, a przede wszystkim jako swoiste zwierciadło polityki rewolucyjnej, antykapitalistycznej, wreszcie zimnowojennej.