„Carry On” za granicą - Bannister, John (Kwartalnik Filmowy, 2006)
Filmy z cyklu Carry On przesyca tak swoiście brytyjskie poczucie humoru, że nawet za granicą reklamuje się je jako kwintesencję czegoś najbardziej brytyjskiego. Nie są jednak przykładem hermetycznych tekstów zrozumiałych i popularnego tylko w Wielkiej Brytanii. Wręcz przeciwnie, cykl ten zdobył sobie ogromną popularność na całym świecie. Bannister zastanawia się nad fenomenem Carry On. Odsłania też prosty mechanizm komizmu serii: jej humor ów znamionują dwa zasadnicze aspekty, decydujące o jego chwytliwości: bufonada w warstwie wizualnej i dziecinna obsceniczność w warstwie słownej. Analizuje też ich społeczny aspekt – sposób, w jaki odzwierciedlają frustracje i spojrzenie na świat klasy robotniczej. Idąc jeszcze dalej, twierdzi, że jeśli rodowód komedii Carry On sięga poza świat osławionych pocztówek McGilla do satyry menippejskiej, zaś tradycja jej bohaterów poza gatunek nowoczesnej karykatury do świata karnawałowych frantów średniowiecza, wówczas ukryty za komizmem tych filmów sens społeczny ma charakter nie czysto brytyjski, lecz przynależy do wielu innych kultur.