Podróże Pawła Pawlikowskiego: telewizja, kino i kinestetyka - Ostrowska, Dorota (Kwartalnik Filmowy, 2006)
Ostrowska ukazuje pewne stałe elementy warsztatu Pawła Pawlikowskiego jako dokumentalisty, reżysera telewizyjnego i twórcy filmów fabularnych – elementy tworzące zręby nowych estetyk, które nie są ani czysto telewizyjne, ani czysto kinowe. Autorka zauważa, że warunki, w których pracują współcześni filmowcy, a zwłaszcza wieloaspektowy wpływ telewizji na ich utwory, generują nowe formy audiowizualne, które można nazwać „kinestetyką”, a w ślad za tym – samych filmowców nazwać mianem „kinestetów”. Ostrowska podkreśla, że dzieła Pawlikowskiego karmią się sobą nawzajem, niejako są ze sobą w dialogu, ponieważ jego dokumenty i fabuły telewizyjne ustawicznie odsyłają do tradycji kinowej.