Dekonstrukcja „Kontraktu rysownika”. Ramowanie ramy - Strojna, Magdalena (Kwartalnik Filmowy, 2004)
Estetyka jest dyskursem o ramach – o tym, co jest dziełem, co jego ramą, a co jest zewnętrze wobec nich. Pojęcie ramy to kluczowa kwestia w tekście Magdaleny Strojnej. Powołując się na teorie Kanta i Derridy, autorka analizuje kategorię ramy w kontekście Kontraktu rysownika Petera Greenawaya. Rama staje się nie tylko ramą obrazu, kategorią estetyczną, ale też i filozoficzną, decydującą o statusie dzieła sztuki, sposobie jego istnienia i jego odbiorze przez widza.