Aktorki w filmach realizmu poetyckiego Marcela Carné - Trojanowski, Krzysztof (Kwartalnik Filmowy, 2002)
Trojanowski maluje portrety aktorek występujących w filmach Marcela Carné, skupiając się głównie na latach 1938-1946, czyli filmach zaliczanych do tzw. realizmu poetyckiego. Niektóre z filmów zdążyły się zestarzeć, a niektóre kreacje aktorek nie wydają się dziś ekscytujące i interesujące. Z pewnością na uwagę zasługują postacie stworzone przez Arletty i Michèle Morgan, które wciąż zaskakują oryginalną interpretacją i z pewnością wpisują się w historię kinematografii.