Pod presją, ale w glorii. Gena Rowlands w filmach Johna Cassavetesa - Paja, Izabela (Kwartalnik Filmowy, 2002)
Paja analizuje styl aktorski Geny Rowlands, który powstał w ścisłej współpracy z Johnem Cassavetesem, mężem aktorki i reżyserem wielu filmów, w których zagrała. Cassavetes tworzył swoje filmy we współpracy z grupą przyjaciół i rodziną. Filmy kręcone były w ich domach, a sposób, w jaki aktorzy i aktorki nosili ubrania, fryzury, w jaki się poruszali i gestykulowali wynikał z ich naturalnych predyspozycji i upodobań. Aktorski wizerunek Rowlands powtarza się w kolejnych filmach. Grała kobiety zmagające się z trudnymi okresami życia, żony i matki nadwrażliwe, zmęczone, kapryśne, bezkompromisowe i uwikłane w zobowiązania, dążące do odzyskania wolności osobistej, a także kobiety spragnione miłości, ale mające trudności w komunikacji z otoczeniem. Ich los wyraża sytuacja opisana przez jedną z bohaterek: Nie mam prawdziwych problemów, jestem po prostu samotna. Cassavetes umieścił bohaterki w centrum świata przedstawionego, ich przeżycia psychiczne nadawały dynamikę wydarzeniom i wyznaczały znaczenia.