Kobieta, mężczyzna, trzecia płeć w kinie Rainera Wernera Fassbindera - Kolasińska, Iwona (Kwartalnik Filmowy, 2002)
Kolasińska twierdzi, że relacje między kobietą a mężczyzną, oparte na miłości zimnej jak kamień, są jednym z najważniejszych tematów filmów Fassbindera. Artysta kwestionuje przyjęty przez klasę średnią porządek, role społeczne i kulturowe przypisane płciom. Dostrzega w tym systemie przemoc, fałsz i cierpienie. Pod tym kątem analizowane są takie filmy jak Marta czy Chińska ruletka. Fassbinder nie staje w nich po niczyjej stronie. Rozpad więzi społecznych, wypalenie emocjonalne, sadyzm i masochizm są źródłem wszechobecnego zła zwanego samotnością.