Telewizyjny palimpsest - Kita, Barbara (Kwartalnik Filmowy, 2001)
Kita zastanawia się nad naturą przestrzeni we współczesnym świecie. Problem ten widzi w dwojaki sposób: przestrzeń jest albo przedmiotem analizy, albo jej narzędziem, a w tym drugim przypadku jest metaforą poznawczą dla badań nad kulturą. Analiza Kity dotyczy idei przestrzeni w rozumieniu Deleuze’a, Burgessa, Jamesona i Pierre’a Levy’ego. Kita interesuje się jednak przestrzenią zorganizowaną medialnie (telewizyjną, komputerową i wideo) lub przestrzenią medialną (np. przestrzenią generowaną komputerowo) i przestrzenią zmediatyzowaną (tj. przekształconą zgodnie z możliwościami technologii medialnej). Organizacja przestrzeni i sposób istnienia w niej człowieka są ważnymi wyznacznikami zmiany kulturowej.