„Reality TV” – próba analizy - Mazierska, Ewa (Kwartalnik Filmowy, 2001)
Reality TV jest nowym gatunkiem telewizyjnym, ale wiele jego charakterystycznych cech można zidentyfikować w takich programach jak teleturnieje, talk-shows, opery mydlane i niektóre filmy dokumentalne. Ekspansja reality show wpisuje się w „nowy porządek telewizyjny”, czyli zmiany zachodzące w obszarze europejskich mediów. Charakterystyczne dla tego gatunku są również pewne cechy postmodernistyczne. W związku z tym Mazierska pisze o takich zagadnieniach jak interkontekstualność, rola autora czy pojęcie symulakrum. Reality shows są zjawiskiem globalnym, ale odzwierciedlają specyfikę narodową. W tekście poruszane są również kwestie etyczne oraz obecność gatunku w telewizji publicznej.