Obrazowanie kultury. Jaya Ruby’ego wizja antropologii wizualnej - Sikora, Sławomir (Kwartalnik Filmowy, 2001)
Omówienie recenzyjne książki Jaya Ruby’ego Picturing Culture: Explorations of Film and Anthropology (The University of Chicago Press, Chicago – London 2000).