„Matrix”. Korekta manifestacji kultury cyberpunkowej według braci Wachowskich - Spalińska-Mazur, Joanna (Kwartalnik Filmowy, 2000)
Artykuł jest analizą słynnego filmu Matrix Andy’ego i Larry’ego Wachowskich na tle „kultury cyberpunkowej”. Spalińska-Mazur przypomina, że kultura ta jest wytworem klimatu lat 80. ubiegłego wieku. Symbolem ruchu są lustrzane okulary przeciwsłoneczne, a elementem wspólnym dla wszystkich artystów są motywy ingerencji w ludzkie ciało i umysł. Spalińska-Mazur twierdzi, że film wyjaśnił i pokazał to, co wytworzył cyberpunk, czyli stan zagubienia w wykreowanej przez człowieka rzeczywistości. Jej zdaniem film zaszczepia w nas przekonanie, że maszyny nigdy nie będą w stanie zrozumieć natury człowieka, bo nie mogą poznać natury bytu. Trwanie jest gwarancją wolności.