W sprawie daty urodzin Pawła Kochańskiego - Barbara, Anna (Muzyka, 2017)
Paweł Kochański, jeden z największych wirtuozów skrzypiec początku XX w., nie doczekał się jeszcze swojej biografii, choć życie jego stanowi pasjonujący materiał do zgłębienia, o czym przekonujemy się przy okazji badań nad jego twórczością kompozytorską. Dotychczas przyjmowano rok 1887 jako datę urodzin Kochańskiego. Autorka komunikatu, podczas kwerend, jakie prowadziła w archiwach w Paryżu i Brukseli, natrafiła jednak na dokument, na podstawie którego zmienia to datowanie, a mianowicie na kartę wpisu młodego skrzypka do brukselskiego konserwatorium, na której widnieje wyraźnie rok urodzin – 1884. Nowe ustalenia potwierdzać też mogą informacje zawarte w listach do Emila Młynarskiego, opiekuna i protektora Kochańskiego, od żony, Anny i od samego wychowanka, które opracowała Elżbieta Szczepańska-Lange. Wynika z nich, że Paweł Kochański we wrześniu 1903 r. miał już 19 lat i z tej przyczyny nie przyjęto go do konserwatorium w Paryżu, gdzie dekretem z 1892 r. ustanowiono limit wieku w klasie skrzypiec do 18 lat. Ubiegając się o przyjęcie do konserwatorium w Brukseli, Kochański posłużył się przypuszczalnie tym samym dokumentem identyfikacyjnym, zapewne swoim paszportem lub aktem urodzenia. Dotarcie do autentycznego aktu urodzenia Pawła Kochańskiego wydaje się niemożliwe, ale przedstawiony tu dokument w sposób wiarygodny koryguje dane dotyczące daty urodzin muzyka.