Próba przeszczepienia typomorfologii Pierre’a Schaeffera do analizy wybranych słuchowisk eksperymentalnych Polskiego Radia - Łastowiecki, Janusz (Muzyka, 2016)
Tekst próbuje skonfrontować typomorfologię stworzoną w latach 50. przez Pierre’a Schaeffera z analizą i interpretacją eksperymentalnych słuchowisk Teatru Polskiego Radia i Studia Eksperymentalnego. Za przykład służą tu te utwory, które w swojej warstwie fabularnej i dźwiękowej odwołały się do tematu kolejowego. Pociąg pojawia się również jako temat w kluczowej dla typomorfologicznych rozważań kompozycji Schaeffera Étude aux chemins de fer. Pod badawczą lupę wzięte zostały zarówno adaptacje radiowe (Siekierezada i Fabula rasa Edwarda Stachury, Wszystko płynie Wasilija Grossmana, Szalona lokomotywa Stanisława Ignacego Witkiewicza) jak i utwory oryginalne Teatru Polskiego Radia (Kaktus Grzegorza Walczaka). Obok klasycznych słuchowisk pole do eksplikacji stanowią tu utwory Studia Eksperymentalnego Polskiego Radia (Śniadanie na trawie w grocie Lascaux, Ptacy i ludzie Eugeniusza Rudnika). Ciekawym kontekstem dla prowadzonych nad audiosferą badań jest analiza eseju dźwiękowego Zuzanny Solakiewicz i Marcina Lenarczyka 15 stron świata. Próba konfrontacji języka typomorfologii z zjawiskami dźwiękowymi wybranych spektakli jest tu poszerzona o kontekst kolejowy, tak ważny dla zrozumienia kodu muzycznego Schaeffera. Odczytanie dźwięku w kategoriach masy, dynamiki i trwałości przyniesie nowe konteksty analityczne względem myślenia o artystycznych formach radiowych.